18 Mart 2016 Cuma

Kendi başına yapılacak motosiklet bakımları



Biz motosiklet kullanıcılarının sürekli servise gitmek zorunda kalmadan hem sürüş güvenliği ve kalitesini arttıracak hem de motosikletimizin kullanım ömrünü uzatacak küçük bakımları sıralamak istiyorum;


  1. Lastik Basınç Kontrolleri; Lastik basıncı sürekli ısınıp soğuyan ya da park halinde bekleyen motorlarda sürekli düşme eğilimindedir. Bu sebeple haftalık olarak lastik basınçlarının kontrol edilmesi ve servis manuelinde geçen değere getirilmesi önem arz etmektedir.
  2. Radyatör Su seviyesi kontrolleri; Su soğutmalı motosikletlerde servis manuelinde tarif edildiği sıklıkta ve şekliyle kontrollerin yapılması. 
  3. Fren hidrolik yağı kontrolleri; kimse sürüş esnasında fren hidroliğin boşalmış olduğunu fark etmek istemez. Haliyle her sürüş öncesi alışkanlık olarak fren hidrolik seviyesini kontrol edin. Servis manuelinde tarif edildiği sıklıkta muhakkak değişimi yapın.
  4. Zincir yağlama; Motosiklet zincirini servis manuelinde geçen sıklıkta ve muhakkak motosiklet yıkama ertesinde yağlamayı ihmal etmeyin. Böylelikle zincir ömrünün uzamasını sağlar ve güvenli bir sürüş yapabilirsiniz. Ayrıca otomatik zincir yağlama sistemleriyle de zincir yağlama ihtiyacını giderebilirsiniz.
  5. WD 40 ile bakım; Herkes tertemiz parlayan motosikletlere binmek ister ve sıklıkla motosiklet yıkatır. Ancak yıkama ertesi motosikletin düğmeleri, debriyaj kolu fren kolu, gaz kolu gibi harketli ekipmanların çalışır durumda devam etmesi için WD 40 vb. bir ürün ile bakımlarını yapmanız tavsiye edilmektedir.
  6. Buji değişimi; Motosiklet bujisi periyodik olarak işlerliğini yitiren ve servis manuelinde tarif edildiği sıklık ve şekliyle değişimi çok kolay olan bir ekipmandır. Sıklıkla start stop yapan kullanıcıların bakım periyodundan daha önce değişim yapmaları sorunları ortadan kaldıracaktır. Servis manuelinde geçen marka ve modele uygun buji / bujileri yedek parça tedarikçilerinden edinerek kolaylıkla değişimini yapabilirsiniz.
  7. Fren Balatası Değişimleri; Her motosiklet kullanıcısının tarzına göre fren balatası ömürleri farklılık göstermektedir. Yaptığınız görsel kontroller ve servis manuelinde geçen ölçüleir referans alarak balatanızın ömrünün bittiğine karar verebilirsiniz. Servis manuelinde ve youtube benzeri sitelerde geçen değişim videolarını izleyerek montajın ne kadar kolay şekilde yapıldığını keşfederek daha ekonomik bir bakım süreçi geçirebilirsiniz. İnternet ortamında hayli yaygın olan yedek parça sitelerinden, yetkili servislere oranla çok daha ucuza edineceğiniz OEM (orjinal ekipman üreticisi) ürünlerinden edinerek bu değişimleri gerçekleştirmek çok daha ekonomik bir bakım süreci ve motosikletiniz üzerindeki bilginizin artışını sağlayacaktır.

Güvenli sürüşler dileğimle..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder